maanantai 19. maaliskuuta 2012

Siemeniä ja avokadon muurahaismyrkytys!

Postilaatikkoon on pitkin kevättalvea tipahdellut tällaisia. Siemenluetteloita on tullut postitse ja tarttunut myös matkaan rautakauppa matkalta. Kasvhuonekuvastokin tulee joka kevät, mutta se on  ollut toistaiseksi vain suurta haaveilua varten, että tietää kuinka paljon rahaa pitää olla säästössä ennen kuin... No joo, vielä mennään kahdella itsetehdyllä muovikasvarilla, ainakin tämä kesä.


Tämä puutarhuri on tosin ollut hieman horroksessa tämän talven aikana, yrityksen perustamiskiireiden ja kissanpentuhulinan melskeissä, mutta viimeviikosta postilaatikkoon tipahtanut taimikuvasto sai sisäisen puutarhurin jälleen liekkiin. Nyt alkaa olla jo joillain siemenkylvöillä kiire, jos meinaa satoakin saada, kun taimiakin kerran jo mainostetaan.

Kaivoin siis siemenpussilaatikon esiin ja aloin kartoittamaan tämän kevään tilannetta ja tarpeita. Paljon löytyi vielä vanhoja tomaatin siemeniä, niitä kokeilujen kautta hyväksi koettuja lajikkeita ja päätin tehdä tomaattikylvöt sillä samalla istumalla. Kylvötarvikkeita sain kyllä jonkin aikaa haeskella, kun viimeisestä kylvöstä on jo vierähtänyt melkoinen tovi.


Ja sitten vain hommiin. Kylvin seitsemää eri lajiketta, kolme siementä kutakin. Täytin purkin mullalla, kastelin hyvin ja sitten tikulla tökittyihin reikiin pudotin siemenet. Multaa vähän päälle ja suihkupullolla vielä varovainen kastelu. Ja sitten maalarinteipillä purkkeihin lajikkeiden nimet, ettei kasvihuoneeseen istuttaessa tarvitse arvailla mitä on missäkin.
Lajikkeina olivat siis vanhat hyväksi havaitut lajikkeet, eli Ildi (tekee pieniä keltaisia kirsikkatomaatteja, jopa satoja yhteen terttuun), keltainen päärynätomaatti (ihanan makeita pieniä päärynänmallisia keltaisia tomaatteja), Black Russian (keskikokoisia rusehtavan värisiä tomaatteja), Roma (punainen kiinteämaltoinen luumutomaatti), Beef Steak (jopa 500grammaiseksi kasvava punainen pihvitomaatti), green grape (vihreä kirsikkatomaatti) ja uusi kokeilu, ystävältä saatu sydämen muotoinen tosi pieni kirsikkatomaatti.
Siemenet on kylvetty 16.3.2012.


Uhkarohkeasti päätin kuitenkin tilata vielä kahta tomaatti lajiketta Impectalta. Pienenpientä viinimarjatomaattia, joiden siemeniä minulla piti vielä olla jossain, mutta en vain löytänyt. Tämä villitomaatti tekee pienenpieniä, vain noin 4 grammaisia pikkutomaatteja, jotka maistuvat ihanan hapokkailta. Toisena tilasin sitten suurensuurta valkoista pihvitomaattia, joka tekee 200-300 grammaisia tomaatteja. Toivottavasti vain postittavat siemenet nopeasti, että ehdin saada satoa vielä tänä kesänä.

Hyötykasviyhdistykseltäkin aion tehdä vielä tilauksen, mutta sen kanssa ei ole vielä niin kiirus, joten en vielä viimeviikolla ehtinyt tilailemaan. Sieltä haluan Herakles öljysiemenkurpitsaa. Sen voi käyttää pienenä kesäkurpitsan tavoin, tai isoksi kasvaessaan, talvikurpitsan tavoin, lisäksi siemenissä ei ole paksua kuorta, vaan ne voidaan syödä ihan sellaisenaan. Ja koko kurpitsa maistuu ihanan pähkinäiseltä. Ja lisäksi myös keltaista kesäkurpitsaa ja härkäpapua. Ja katsotaan nyt jos vielä jotain muutakin tarvetta tulisi, joten hieman vielä odottelen sen tilauksen kanssa.

Ja taimikuvastosta haluan kyllä pensasmustikan taimia. Ja oli siellä paljon muitakin ihanuuksia, joita olisi kiva omasta pihasta poimia talven varalle.


Viime viikolla sain aikaiseksi myös kunnostaa vähän muitakin huonekasveja. Minulla on kaksi anopinkieltä kukkapöydällä, joissa toisessa on isosta kasvista saatu yhden ruusukkeen jakotaimi, joka on alkanut vihdoin tekemään uutta ruusuketta ja toisessa on lehden palasista juurrutettuja pistokkaita. Päätin yhdistää  nämä kaksi lopulta yhteen isoon ruukkuun ja sainkin ihan komean lopputuloksen aikaiseksi.
Viimeisin kylvö, joka on viime syksynä kylvetty, on ruokaan menneestä avokadosta otettu siemen. Sitä aikani lioteltua pistin sen purkkiin ja lopulta sieltä kasvoi tällainen kaunis pikku taimi.


Nyt huomasin, että meidän ihanat pienet mustat kotimuurahaiset ovat tehneet viimeisen temppunsa ja rakentaneet pesänsä avokadon juurelle. Ne olivat myllänneet mullan oikein pahan omaksi.


Tähän asti en ole niistä niin välittänyt, mutta nyt ne menivät liian pitkälle ja avokadon pelastustoimet oli pakko aloittaa. Tein mäntysuvasta myrkytysliuoksen ja laitoin koko purkin sinne seisomaan joksikin aikaa. Samalla suihkuttelin lehdetkin liuoksella, muiden öttiäisten varalta.
Suurennuslasin alle joutui myös värinokkonen, joka ei ole oikein tästä meidän pimeästä talvesta perustanut. Kesäisen tuuhean puskan jäljiltä, kasvipöydästä löytyi vain tämä raakku. Tanis oli kovin innoissaan auttamassa minua kasvien hoidossa ja Pippuri vahtii vieressä pojan puuhia.


Leikkelin tämänkin melko alas ja nyt on hyvä odotella uutta kaunista vihreää puskaa ikkunalle ja kesäksi se pääsee sitten ulos paistattelemaan päivää. Leikkuu jätteen pistin tietenkin kiinanruusun pistokkaiden viereen ämpäriin juurtumaan, kun eihän niitä voi poiskaan heittää.
Kaunein huonekasvini ;) Tämä tuoksupelargonia ei oikein halunnut talvehtia meillä. Kuollut runko on vain unohtunut tuonne ikkunalle kököttämään.


Onneksi olin viimekesänä sitä leikellessäni ottanut siitä pistokkaita tuonne juurtumaan. Osa niistä lähti eteenpäin, muille innokkaille viherpiiperöille, mutta tämä yksi on pönöttänyt vesilasissa kukkavalon alla ja välillä olen sille uutta vettä laittanut kun vanha on päässyt loppumaan. Nyt sitten tuli aika istuttaa se lopulta purkkiin. Eihän se mikään kukkapöydän kaunistus tosiaankaan ole, mutta uusi mahdollinen alku kumminkin.
Ja viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä. Kiinanruusu ilahdutti meitä viime viikolla todella kauniilla kukalla, latvassa joka jäi armosta kasvamaan, kun siinä oli jo kolme isoa nuppua. Toinen nuppu avautui tänä aamuna, mutta ei ollut ihan näin komea ja kolmatta vielä odotellaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti