tiistai 13. maaliskuuta 2012

Kiinanruusu kaljuksi

Tänään sain vihdoin aikaiseksi tehdä kevätleikkuun kiinanruusulle, joka valtaa meillä jo koko olohuoneen. Äidin perintöä on tämä ja se muutti meille silloin kun äiti lähti puolaan töihin ja kiinari majailee täällä edelleen. Tässä pari kuvaa, ennen suurta projektia. Lehmis lymyää piilossa metsän siimeksessä.Ensimmäisen kerran suunnittelin leikkuu projektia jo kuukausi takaperin, mutta johonkin ne päivät vain katoaa. Viime viikolla meidän Pikkis alkoi kuitenkin huomauttelemaan, että jotain on tekemättä ja vähän auttoikin minua jo siinä aloittamisessa.


Tänä aamuna heräsin sitten melkein kaksi tuntia ennen kellon soittoa ja päätin ryhtyä toimeen. Kiinarille vettä hyvä loraus ja sakset käteen. Norsu auttaa meillä kastelupuuhissa, kuten norsukeräilijän huushollissa kuuluukin. Ja sakset piti tämän puskan kanssa olla hieman järeämpää kaliiperia, mutta kyllä viimeiset pikkulatvat sitten katkottiin ihan perus keittiösaksilla.


Lopulta kun sitten pääsin alkuun, huomasin, että jokaisessa latvassa on sitten jo pieniä nuppuja, jossain jopa useita. Vähän tuntuu aina ikävältä katkoa latvoja, jos kasvi on aloittamassa kukintaa, mutta jos tämän aikoo saada vielä ulos ovesta niin pakko vain pistää silmät kiinni ja ottaa sakset käteen. Ei ne kaikki nuput muutenkaan aukea sisällä, kun meillä on täällä aika pimeää.


Ikkunaa vasten olevat oksat kukkivat kyllä hyvin ja kun ikkunan puolelta paljastui tällainen, niin en sitä sitten kuitenkaan raaskinnut leikata. Tästä kuoriutuu sellainen iso kerrottu tummanpunainen kukka. Laitan myöhemmin kuvan jos tuo jaksaa aueta tämän päivän rasitusten jälkeen.


Ja sitten vaan leikkaamaan. Kissat olivat tietenkin heti mukana puuhassa ja ihmettelemässä, mitä ihmettä täällä oikein tapahtuu. Ja välillä sai ihan häätää niitä kauemmksi, kun olivat tunkemassa nenäänsä ihan joka paikkaan. Melkoinen roskakasahan siitä sitten syntyi. Kuvassa on Pikkis haistelemassa ja ihmettelemässä roskaläjää.


Ja tässä lopputulos. Aurinko paistaa taas sisällekin ja puskan takaa paljastui ikkuna, melkoisen likainen tosin.


Ja kun viherpeukaloita kerran ollaan niin yhtään oksaa en taaskaan raaskinnut heittää menemään. Kaikki latvat menivät siis juurrutukseen ja jos kaikki päättävät juurtua, niin sitten hukutaan kiinanruusuihin. Siinä tapauksessa sitten täältä saa halukkaat kiinanruusun pikkutaimia.Ja pistokkaat kasvipömpeliin hyvän valon alle ja kissoilta turvaan.


Ja jos nyt joku ihmettelee, miten raaskin tuon noin kaljuksi pistää, niin voin kertoa, että tämä näyttää kohta taas ihan samalta. Viime keväänä leikkasin sen ihan yhtä kaljuksi ja kuvassa on vuoden ajan kasvanut oksa. Vieressä on 50 cm viivoitin, joka näkyy tosin melko huonosti. Mutta tuollaisen vajaan metrin nuo oksat vuodessa ehtivät kasvaa.


Ja lopuksi parturoin vielä pienemmänkin kiinarini samaan rytäkkään.

Ennen

ja jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti