sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Kevät kylvöjä!

Minun kevään odotustani aina piristää kun saa vihdoinkin työntää kädet multaan. Peltotöitä ei ihan kuitenkaan vielä voi aloittaa ja suurin osa esikasvatettavistakin saa vielä odottaa, mutta onneksi on sentään jotain aikaisin kylvettäviäkin niin vähän pääsee jo ensi innostusta taltuttamaan.

Ensimmäisenä piti kuitenkin järjestellä siemenlaatikko aikajärjestykseen, ensimmäisenä kylvettävät rivin alkuun ja suoraan peltoon kylvettävät sinne loppupäähän. Näin mikään ei vahingossa kiireiden keskellä unohdu.


Varsisellerit, purjot ja jättisipulin siemenet menivät multaan jo tammikuun puolella. Kaikki eivät tosin itäneet joten lisäkylvöt ovat paikallaan.
Tänä vuonna päätin kokeilla tehdä tällaiset tilan jakajat kulmikkaisiin purkkeihin, niin mahtui entistä enemmän taimia pieneen tilaan. Sopii etenkin sellaisille taimille, jotka eivät heti ensimetreillä tarvitse niin suurta kasvutilaa. 


Nämä tilanjakajat askartelin pestyistä marjakeittotölkeistä.
Leikkasin jokaisen sivun auki ja ne sitten puoliksi.


Näihin puolikkaisiin leikkasin viillot.


Ja ne sitten pujottelin lomittain, Tähän vielä toiset kappaleet paikoilleen niin on ensimmäinen valmis. Tölkistä saa kahteen ruukkuun lokerot.


Sitten vain valmiit lokerikot pudotetaan ruukkuihin, täytetään mullalla ja ei muuta kun kylvämään.


Joka vuosi pitää olla jokin uutuuslajike. Tänä vuonna kokeiluun pääsi mukulaselleri. Saa nähdä saadaanko ollenkaan satoa ensi kokeilulla. Tämän saa jo kylvää.
Toinen uutuus on salaattifenkoli, mutta sen kylvöt odottavat vielä huhtikuulle.


Nyt meni multaan varsisellerin, purjon ja jättisipulin uusintakylvöt, sekä mukulaselleri, ja kahta eri väristä pillisipulia. Yhteen dyno-vuokaan mahtui kuusi ruukkua, joissa kaikissa on 9 pientä lokeroa. Yhteensä siis 54 pientä taimikoloa. Samankokoinen tila kuin kaupasta saatavissa taimilokerikoissa, mutta näin saa purkkiin korkeutta ja enemmän multatilaa, joten tämä pysyy paremmin kosteana kuin kaupan matalat laarit.


Lisäksi kylvin muutaman okran. Viimevuoden uutuuskokeilun, josta sain viimevuonna yhden palon. Nyt kokeillaan tulisiko enemmän satoa. Okrat menivät omiin isompiin purkkeihin, koska olivat voimakaskasvuisia taimia ja tarvitsevat nopeammin isomman kasvutilan. Ja nyt pidetään peukkuja että tänä vuonna saataisiin muhkeampi sato.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti