maanantai 25. maaliskuuta 2013

Tomskujen upotus!

Tänään oli sitten tomaattien koulimisen aika. Siemenet oli kylvetty 8.3. ja ensimmäiset kasvulehdet olivat melkein kaikilla jo hyvässä kasvussa.


 Tomaatit olivat minulla itämässä lämpöisessä lampun alla ja olivat melkolailla venähtäneet turhaa mittaa sirkkalehtivaiheessa. Niinpä koulinnan yhteydessä upotin turhan varren multaan, jolloin taimesta tulee tukevampi. Taimi vain purkin pohjalle ja multaa sirkkalehtiin asti.


 

Jos taimi on vieläkin pidempi tai purkki ei ole tarpeeksi syvä, voi vartta varovaisesti kierittää purkkiin. Tässä kannattaa kyllä olla erittäin varovainen, ettei vaivalla idätetyt taimet katkea. Joskus voi olla turvallisempaa vain tukea taimi hyvin, sillä ne voi vielä keväällä, lopulliseen kasvupaikkaan istutettaessa, upottaa syvempään. Ihan jopa latvaa myöten. Mullan alla olevaan varteen kasvaa uusia juuria, jolloin tomaatin juuristo vahvistuu ja kesä tukevoittaa latvan nopeasti ja kasvu on tukevaa  pinnalla.

Kun kaikki taimet olivat omissa purkeissaan, vein ne viileämpään huoneeseen kasvamaan lisävalon alle. Viileämmässä kasvupaikassa tomaatit kasvavat vahvemmiksi, kun suuri lämpötila ei lisää kovasti venymistä. Tämä vuosi on ensimmäinen, kun voin kunnolla hyödyntää viileämpää kasvatustilaa. Lämpöä siellä on näillä keleillä ollut noin 13 astetta, toivottavasti ei ole liian kylmää kuitenkaan. Aikaisemmin olen kasvattanut tomaatit ihan huoneenlämmössä, joten tämä on nyt ihan kokeilua tänä vuonna.
Yhteensä 15 siementä oli itänyt, juurikin oikea määrä kasvihuoneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti