keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Puutarhahulluus!

Kauan kadoksissa ollut puutarhahulluus näyttää vihdoinkin nousevan esiin. Olin jo vähän huolissani muutaman vuoden, kun keväisin ei oikein kesän kylvöt innostanut. Mutta nyt on taas sormet koko ajan mullassa ja lisää siemeniä tekisi mieli koko ajan tökkiä itämään ja meinaa jo tila loppua kesken lamppujen alla.

Tammikuussa oli vielä vähän takkuista meininkiä, työkiireet ja kamala flunssa vähän latistivat tunnelmaa ja kotityötkin jäivät rästiin. Helmikuun alussa mietin vielä, että jaksaakohan sitä kylvää lainkaan, chilit tarttis laittaa heti, jos on satotoiveita ja kun ei jaksais. Mutta sitten jostain se inspiraatio lopulta löytyi ja kylvin chilit 11.2. Yleensä olen kylvänyt chilit viimeistään tammikuun alussa, joten noin viisi viikkoa ollaan nyt suunnitelmista jäljessä. Ja samalla kylvin kokeilumielessä myös passion hedelmän ja sitruunan siemeniä.
Parin viikon päästä kylvöstä alkoi sitten pieniä taimenniskoja näkymään chilipurkeista. Lajikkeina on tänä vuonna, aina niin ihanat kestosuosikit Lemon Drop, Star Fish ja Quintisho. Jalapenoa laitoin muutaman, jos vaikka saisi ihan oman maan chilipikkelsiä muutaman purkin ja uutena kokeiluna tänä vuonna on Turbo Pube. Syöty sitä kyllä on aikaisemminkin, muta ei koskaan kasvateltu.

25. helmikuuta

Maaliskuun alussa alkoi olla jo tunkua pienissä purkeissa ja noin kolme viikkoa kylvöstä päätin ryhtyä koulintapuuhiin.

5. maaliskuuta


Hyvä juuristo oli jo ehtinyt muutamassa viikossa kasvamaan ja taimet piti erotella varovasti, jotta mahdollisimman paljon juuria selviytyisi taimen mukaan. Sitten vain taimi purkkiin ja multaa ympärille ja varovainen kastelu.
 Multana käytin Puutarhan mustaa multaa, johon oli sekoitettu lekasoraa. Chili ei pidä liian tiiviistä maasta, joten monet muut vannovat turvemullan tai vesiviljelyn nimiin, mutta itse en osaa käyttää turvemultaa yhtään ja se olisi varma kuolema pienille taimille ja vesiviljelyä en ole kokeillut, kun sormien multaan upottaminen on se juttu. Joten olen itse päätynyt ilmavoittamaan multaa lekasoralla, laitan noin 2 osaa multaa ja yhden osan soraa ja ainakin näillä minun lajikkeillani tuo näyttää onnistuvan ihan hyvin.

Ja lopuksi kaikki pienet chilit omissa yksiöissään.Lisäksi tänä vuonna laitoin myös huvin vuoksi kasvamaan Peter Pepperiä. Kuvia löytyy täältä. 26.2. kylvin siemenet, kuusi siementä on itänyt ja nekin asustelevat jo omissa purkeissaan.
Samaan aikaan kylvin myös paprikat, mutta taimipolte vei ensimmäiset pienet alut ja toinen idätys on menossa, mutta jotenkin nyt paprikat ei tänä vuonna tahdo nousta pinnalle.

Omissa purkeissa on kasveilla ollut tilaa kasvaa ja kasvu on ollut tottavie huimaa. Kuvat otettu kymmenen päivää koulinnan jälkeen.
Ensimmäisessä kuvassa takana Jalapenot. Edessä myöhemmässä kylvössä olleet Peter Pepperit.

15. maaliskuuta
 Tässä takana Star Fish, keskellä Lemon Drop ja edessä Turbo Pubet.


Quintisho on aina muita hitaamppi ja heiveröisempi, siksi se kuuluu aina ensimmäisten kyvettävien joukkoon. Saa nähdä tuleeko näistä satoa lainkaan, kun noin myöhäiseksi venyi kylvöt tänä vuonna. Chilit on onneksi helppo ottaa purkeissaan syksyllä sisään kypsyttelemään loppusatoa, jos ei ulkona ihan ehdi.
Kolme tainta vasemman puoleisessa rivissä ovat Peter Peppereitä ja yhdeksän tainta oikealla Quintishoja.

 

Peterit vielä lähikuvassa.
Lisäksi maaliskuun alussa on mennyt multaan tomaatinsiemenet, purjoa, jättisipulia, timjamia ja basilikaa. Vielä muutama muu chililaatu meni kokeiluun, tosi vanhoja siemeniä olivat, joten jää nähtäväksi lähtevätkö lainkaan itämään. Viime viikonloppuna laitoin ruusukaalia, lehtikaalia, kukkakaalia ja keräsalaattia. Näillä ei olisi vielä ollut edes mikään kiire, huhtikuulla olisi ehtinyt vielä ihan hyvin kylvää.Eilen laitoin ananaskirsikan ja kangasajuruohon siemeniä multaan ja nyt tekisi mieli kylvää vielä vähän lisää kaikenlaisia yrttejä tuohon omaan pihaan kesäksi. Ja kohta voisi jo kaivaa vesimelonin siemenet esiin varastosta...

1 kommentti:

  1. Ja heti kun olin saanut tämän kirjoitettua ja menin taimiani katsomaan, niin ainakin yksi paprika sieltä nyt pyrkii ylöspäin, joten peli ei ehkä ole vielä menetetty ;)

    VastaaPoista