Nyt on takana ihan mieletön viikko.
Pääsin osallistumaan Nuutajärvellä järjestettyyn lasinveisto work shoppiin.
Takana on viisi pitkää päivää ja lähtölaskentana tälle viikolle oli vielä messuviikonloppu.
Alkaa todellakin olla vähän puhti poissa, mutta laitetaan tänne nyt vielä vähän kuvia viikon ajalta.
Tosi vähän kuvasin, keskityin lähinnä imuroimaan kaiken tiedon itseeni, jota oli mahdollista tällä viikolla saada, mutta vähän jotain työkuviakin maltoin ottaa.
Ohjaajina kurssilla oli Shelley Muzylowski Allen ja Rik Allen.
Päivät alkoivat ohjaajien työnäytöksellä ja sitten iltapäivällä pääsimme itse kokeilemaan erilaisia tekniikoita, joita olimme aamulla nähneet.
Ensimmäisenä päivänä näimme miten valmistetaan antiloopin pää. Oli todella hienoa nähdä kaikki työvaiheet, sillä itse en kyllä olisi ilman apua osannut aloittaa oikein mitenkään. Työn yksityiskohdat olivat aivan mielettömiä ja myös jauhevärien käyttö oli näissä töissä aivan erilaista, kuin mihin aikaisemmin olin törmännyt.
Uutta asiaa tuli siis todella paljon jo heti ensimmäisenä päivänä.
Toinen päivä aloitettiin lohikäärmeellä ja sen värjäämisessä käytettiin lasivärijauheiden lisäksi myös lehtihopeaa.
Työ on koko ajan kuuma ja se ei saa jäähtyä liikaa työstämisen aikana, jotta se ei menisi rikki. Sitä siis pidettiin kuumana liekeillä ja trummelilla. Ja sitä kohtaa jota haluttiin muotoilla lämmitettiin enemmän.
Tässä liitetään lohikäärmeelle siipiä, jotka oli valmistettu erillisinä kappaleina ja pidetty lämpiminä siihen asti kunnes lohikäärme oli lähes valmis.
Lämmitystä ja muotoilua.
Sitten vielä niskaan harja.
Ensin lasia lämmitettiin siitä kohtaa jota haluttiin muotoilla.
Sitten niskaan tuotiin harja erillisestä napista, kiinnitettiin paikalleen ja muotoiltiin halutun näköiseksi.
Kolme tuntia aloittamisen jälkeen esine alkoi lopultakin olla valmis. Nyt se piti vielä saada irti pillistä ja viedä kyylaus-uuniin jäähtymään hitaasti. Tässä vaiheessa esine on vielä niin kuuma, että uuniin kantaja tarvitsi hyvät suojavarusteet.
Ja valmis lohikäärme tuli ulos uunista seuraavana päivänä.
Esineisiin jäänyt punttelinjälki pitää vielä poistaa hiomalla, joten työtä riittää vielä senkin jälkeen kun esine on jo jäähtynyt.
Kolmantena päivänä tehtiin avaruusrobotti.
Neljäntenä tehtiin sarvikuono, jolla oli suihkumoottori selässä.
Viimeisenä päivänä tehtiin joutsen. Sen vartalo ja siivet oli valmistettu keskiviikkona ja hiottu täyteen kuvioita, jonka jälkeen ne oli hitaasti lämmitetty uudelleen kuumaksi ja työstämistä jatkettiin perjantaina. Sitten valmistettiin pää, ja kaikki nämä osat liitettiin kuumana toisiinsa.
Lisäksi joutsen hajosi valmistuksen aikana kolme kertaa, mutta joka kerta haljenneet kohdat saatiin paikattua. Hienoa työskentelyä. Itse olisin varmaan luovuttanut jo ensimmäisen halkeaman kohdalla.
Ja sitten iltapäivisin päästiin kokeilemaan omia taitoja ja ajatuksia.
Ja tällaista jälkeä siinä sitten syntyi :)
Ensimmäisen päivän tuotos. Rohkeasti lähdin kokeilemaan, vaikka lasikoulun jälkeen ei ole montaa kertaa tullut puhalleltua.
Tadaa... Rusakko...
Ryhmätyö-päivän tuloksena syntyi Totoro.
Ja sitten päätin tehdä siamilaisen kissan.
Mutta sitten se ei mennytkään ihan niinkuin strömsössä.
Tadaa... Pässi...
Ja perjantaina oli tarkoitus tehdä otus, johon oli jotain osia työstetty kylmätyönä. Hioin hienot kärpäsen silmät ja tein sille myös siivet uunisulatuksena. Kärpänen muotoutui yllättävän nopeasti, joten siinä vaiheessa kun silmät olisi pitänyt liittää itse työhön, ne olivat vielä liian kylmät. Aikaa oli vähänlaisesti, joten improvisoimme ja laitoimme sille silmät sulasta lasista ja muotoilimme ne veistämällä.
Siivet olivat ihan uudenlainen kokemus. En ollut tällaista tekniikkaa ennen kokeillut ja liittäminen meni vähän säveltämiseksi, mutta lopputulos oli erittäin onnistunut.
Tadaa.. Raatokärpänen...
Tadaa.. Raatokärpänen...
Mahtava viikko!
Kiitos mahtaville opettajille ja avustajille!
Many thanks to the great teachers and assistants!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti