sunnuntai 13. toukokuuta 2012

Väriä elämään!

Tänne mummolaan jäi melkoisen paljon kangastavaraa. Niistä olen setvinyt roskaläjän, itselleni tarpeellisen läjän ja en ole varma läjän. En ole varma läjässä on lojunueet mummon kaikki valkoiset pitsireunalakanat ja olen niiden kanssa tosiaan tässä puntaroinut, että tekeekö niillä oikeasti yhtään mitään, kun ovat käytössä melkoisesti rähjääntyneet. Toistaiseksi olen niitä säästellyt sovitusvaatekankaiksi, koska en tiedä mihinkä muuhunkaan niitä käyttäisin, kun en kovinkaan paljon käytä valkoista. Varsinkaan kun nämä eivät edes ole kovinkaan puhtaan valkoisia enää.

Tuossa muutama viikko takaperin sitten liityin uuteen facebook-ryhmään, Värikästä värjäystä. Siinä sitä selaillessani sain lopulta ihan hillittömän älynväläyksen. Miksiköhän ihmeessä mä en oo ollenkaan ajatellut, että voisin tehdä niille kankaille jotain ensiksi. Valitsin helpoimman tien, ainakin aluksi, ja pistin pesukoneen laulamaan. Siis lisää, jokunen koneellinen on tullut pestyä tässä, kun tuota kangasläjää olen setvinyt.

Siinä ajatustulvassa sitten muistin joskus jo Savonlinnassa asuessani ostaneeni sellaisen pesukonevärin ja löysinkin sen työhuoneelta melkein heti. Hain kyläkaupasta kilon suolaa ja heti samana iltana laitoin pesukoneen hommiin.

Ensimmäisestä koneellisesta syntyi violettia pyykkiä. Valkoisen pitsilakanan seuraksi laitoin koemielessä mukaan palasen vanhaa ja haalistunutta, kuviollista lakanakangasta.

Hullaannuin tästä touhusta niin kovasti, että heti seuraavana päivänä oli pakko lähteä kaupoille etsimään lisää värejä.

Seuraavasta koneelisesta syntyi ruskeaa ja siellä pyöri kokeeksi jopa virkattu puuvillaliina.
Tämän jälkeen oli vuorossa pinkki pyykki, siinäkin mukana kuviollista lakanaa ja pitsiliina.

Nyt olis läjäpäin kivanvärisiä puuvillakankaita ja pitsejä ja mitäs sitten. Ajattelin, että niistä tulisi aivan ihania mekkoja pikkutytöille. Taas jostain hyvin säilöttyjen ammattikorkeapapereiden joukosta kaivoin lastenvaatetuskirjan ja sen välistä peruskaava-arkit.


A-linjaiset mekot eivät kaipaa niin tarkkoja mittoja ja sopivat kaikille, jos vain rinnanympärys täsmää.


Koekappale onnistui yli odotusten, Kaava siis toimii.


Ja sitten vain silpomaan pitsilakanoita.


Valmiita tuotoksia, jotka kaikki päätyivät putiikin hyllyyn, koska meidän lähipiirissä ei ole kesämekon tarpeessa olevia pikkutyttöjä.Ja minkäs väristä sitten seuraavaksi. Jää nähtäväksi, siellä minua odottelee paljon uusia väripurkkeja ja läjä vielä valkoisia lakanoita, mutta kun en nyt osaa päättää mistä aloittaisin. Pitää ehkä laskea entten, tentten, teelikamentten runoa...

2 kommenttia:

 1. Hienoja!! Vau minkä aarreläjän lakanoita olet saannut. Olipa tosi kiva lukea että inspiraatiosi lähde oli fb ryhmä, kiitos kun liityit.
  Itse en ole pesukoneella värjännyt, mutta sillain näytää tulevankin tosi tasainen väri. tv Eija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pesukoneessa värjäys on tosiaan todellan helppoa, suosittelen. Tietysti noista vanhoista lakanoista ei niin supertasaista saa, kun niissä on kaikenlaisia värivirheitä, tahroja ja vahvuuseroja jo ennestään olemassa.
   Ja tietenkään lankoja ei kyllä kannata koneessa värjätä, vois tulla ulos melkomoinen takkukasa ;)

   Poista